Druvvodka - vi gör kizlyarka hemma

Druvvodka - vi gör kizlyarka hemma

Dagestan druvvodka Kizlyarka är ett ganska intressant fenomen i alkoholvärlden. Till att börja med har denna dryck mer än en indirekt relation till vodka. Faktum är att riktiga vodkaprodukter tillverkas uteslutande på basis av spannmål, potatis eller, i extrema fall, rödbetsalkohol.

Således kommer sådana begrepp som druvtinktur på vodka, druvlikör på vodka eller till och med druvkärntinktur på vodka att vara ganska lämpliga och korrekta... I sig verkar termen druvvodka lika absurd som, säg, malt cognac eller sockerrör tequila.

De är också gjorda av druvor: Likör och likör, tinktur, Chacha

Vad är kizlyarka?

Kizlyarka, som är gjord av vinframställningsavfall (kammar, kaka, frön och underkrossade bär), tillhör kategorin pressade brandies. De närmaste släktingarna till denna dryck är sådana hedrade representanter för den alkoholhaltiga befolkningen som georgisk chacha, bulgarisk rakia och italiensk grappa...

Samtidigt har den klassiska Dagestani-drycken sina egna särdrag. Tillverkas av lokala röda Terek-druvor. Den färdiga alkoholen åldras i lätta ekfat i sju månader till ett och ett halvt år. Styrkan hos den resulterande drycken varierar från 40-45 grader.

Idag är den officiella producenten av Kizlyar brandy den lokala Cognac Factory. Men enligt fans av drycken har dess kvalitet försämrats avsevärt under de senaste åren. Den dyrare dubbeldestillationen ersätts med en enkel, den mycket giftiga huvudfraktionen är påtagligt närvarande, och naiva försök att maskera alla dessa skändligheter genom att tillsätta karamell förvärrar bara situationen.

Följaktligen har kännare av kvalitetsbrandy a la Kizlyar två alternativ: att bekanta sig med hantverksdestillatörer i Kizlyar-regionen eller att lära sig hur man gör sin favoritdruvdryck hemma och därmed inte vara beroende av ödets nyck och tillverkarens knep... Vi kan troligen inte hjälpa till med destillerikontakter, men vi hjälper alltid gärna till med ett eftertraktat recept.

Recept för druvvodka hemma

Naturligtvis inte vodka, utan brandy, men på något sätt kom det bara ut..

Förteckning över ingredienser

  1. Druvor (vita cognacssorter) - 30 kg;

  2. Granulerat socker - 5,5 kg.

Metoden för beredning

  1. Pressa lite omogna druvor eller krossa dem manuellt.

  2. Tillsätt socker med en hastighet av 40 gram per 1 liter vört.

  3. Stäng jäsningsbehållaren med ett lock och skicka den till en mörk, varm plats i 5 dagar (ämnet måste omröras dagligen).

  4. Tillsätt sedan mer socker till vörten i proportionen 250 gram per 1 liter och låt stå i 3 veckor under en vattentätning.

  5. Resultatet destilleras två gånger.

  6. Under omdestillationen är det nödvändigt att avskilja huvud- och svansfraktionerna (den förra på grund av skadlighet, den senare på grund av svaghet).

  7. Späd den färdiga druvalkoholen till önskad styrka och skicka den till ett ekfat i ett och ett halvt år, eller håll den på ekchips under samma tid.

Uppdatering: 22.12.2016

Kategori: Vodka

Fel?