Chacha: 5 recept hemma

Chacha: 5 recept hemma

Att laga chacha hemma i det historiska hemlandet för denna dryck (etniska västra Georgien med grannländerna Abchazien och Adjara) är mer än vanligt.

Samtidigt, om du vill göra din egen hemlagade chacha, och inte, säg, grappa, rakia eller artzakh, som ofta går under namnet "Armenisk chacha", du måste ha några saker i åtanke...

Tips innan du börjar

 1. Undvik att använda socker och odlad jäst

  Naturligtvis kan bryggningstiden ta från en till tre månader, och mängden av den resulterande drycken kommer att vara relativt liten; men du kommer att få en riktig georgisk chacha med en rik smak och unik fruktig arom som är karakteristisk för den.

  Förresten, när du förbereder råvaror för bryggning, bör du aldrig tvätta dem. Annars kommer du att förstöra den mycket vilda jäst som är ansvarig för jäsning.

  Om dina druvor eller andra lämpliga trädgårdsprodukter inte har tillräcklig naturlig sockerhalt, bör du ge upp tanken på att göra georgisk pomace brandy och istället försöka göra något som grappa eller någon annan liknande dryck som tillåter användning av socker och odlad jäst.

 2. Huvudråvaran för drycken bör vara druv- eller fruktkaka som erhållits efter juiceutvinning

  Ett obligatoriskt tillägg till den är omogna druvklasar eller omogna frukter som motsvarar kakan.

  Förutom druvor är de klassiska råvarorna för den brandy vi är intresserade av frukter som är typiska för Transkaukasus: persimoner, persikor, aprikoser, granatäpplen, körsbärsplommon, mandariner etc.д.

  Följaktligen sådana begrepp som "äpple chacha" eller "Plommon chacha" bör betraktas som nonsens, eftersom dessa frukter är vanligare i norr. Men de kan användas för att göra en underbar likhet med Norman Calvados eller Balkan plommon. I sin tur existerar en sådan dryck som dogwood chacha i stort sett inte heller.

  Dogwood destillat, förresten, är mer traditionellt för angränsande Armenien, är inte gjord av tårta, men från fulla bär.

 3. Använd vita druvsorter

  Om du bestämmer dig för att göra en kanonisk georgisk dryck bör du använda vanliga vita druvsorter, helst Rkatsiteli.

  Om du vill göra Ajarian eller Abkhazian chacha, använd kakan som erhållits efter bearbetning av den mer doftande Isabella.

 4. Avstå från att dela upp den resulterande produkten i fraktioner

  Transkaukasiska mästare använder den dubbla destillationsmetoden, liksom en mängd olika Metoder för rening av den redan erhållna drycken.

 5. Späd inte chacha under 45 grader

  När man undrar hur man späder ut chacha till 45 grader är det först och främst värt att tänka på att detta är det minimum som är mycket avskräckt.

  Om du spädar chacha med vatten till 40 eller till och med 43 varv, kommer drycken att förlora sin rikedom och dessutom bli grumlig. Av samma skäl är det inte heller rekommenderat att öka styrkan på denna brandy genom att tillsätta den jungfruprodukten till en redan utspädd dryck.

 6. Några ord om åldrande chacha

  Den typ av brandy vi är intresserade av kan förfinas genom åldring i ett träfat eller på träflis.

  I båda fallen är det nödvändigt att använda ek. Det är denna funktion som skiljer chacha från armeniska Artsakh, som åldras i mullbärsfat.

  Vissa hantverkare hävdar att de kan göra konjak från chacha på ekchips, men som du kan föreställa dig är sådana uttalanden mycket långt ifrån sanningen...

Chacha recept hemma

Låt oss börja med att berätta hur man gör den vanligaste versionen av georgisk pomace brandy.

Förteckning över ingredienser

 1. Druvkaka och klasar - 25 kg;

 2. Kallt kokt vatten - 50 liter.

Metoden för beredning

Separera druvklasarna från grenarna och bladen och mosa dem sedan noggrant. Blanda den resulterande massan i en jäsningsbehållare med tårta och späd med vatten. Blanda den resulterande substansen med en träspatel och låt den stå på en varm, mörk plats under en vattentätning. Under jäsningsperioden skall innehållet i behållaren omröras varannan till var tredje dag för att undvika att mögel bildas.

I slutet av jäsningen måste du förbereda dig för destillation. För att göra detta kan du sila den resulterande brygden, eller så kan du lämna allt som det är.

I det första fallet bör den separerade kakan bindas i ostduk och hängas i den övre delen av destillationskuben före destillation för att göra den framtida drycken tillräckligt aromatisk.

I det andra fallet bör destillatorns botten fodras med sugrör så att kakan inte brinner under destillationen.

För att eliminera en specifik obehaglig lukt bör druvbryggan utsättas för dubbel destillation.

Efter den första omgången bör alkoholen spädas med vatten i förhållandet 1:1. efter den andra destillationen - rengör från fuseloljor och späd igen med kallt kokt vatten: till önskad styrka.

Efter tappning ska konjaken stå i minst en och en halv månad i en källare eller kylskåp.

Dragon chacha recept

Receptet för chacha på dragon

Om du inte vet hur man mjukar upp chacha rekommenderar vi att du insisterar på dragon. För att göra detta ska nytvättade dragonblad hällas med den färdiga drycken i ett förhållande av 100 g per 1 liter och låt vätskan brygga i tre månader. Det är mycket önskvärt att den framtida tinkturen är i ett ekfat.

Efter den angivna perioden ska den färdiga drycken filtreras och tappas på flaska.

Mandarin chacha hemma

Mandarin chacha hemma

Som vi redan har nämnt tillverkas transkaukasisk pomace-brandy inte bara av druvor utan också av lokala frukter. Inklusive citrusfrukter. Samtidigt kommer detta recept att vara relevant för alla typer av drycker vi är intresserade av, gjorda av frukt med saftig massa.

Lista över ingredienser

 1. Mandarinkaka och skalade mandariner - 10 kg;

 2. Kallt kokt vatten - 5 liter.

Metod för beredning

Principen för att göra drycken liknar den metod som beskrivs i i det första receptet.

Chacha av granatäpple

Granatäpple chacha

Granatäppledestillat är mest typiskt för Turkiet, men denna råvara är också populär i Georgien.

Förteckning över ingredienser

 1. Granatäpplekaka - 10 kg;

 2. Skalade granatäpplefrön - 1 kg;

 3. Kallt kokt vatten - 20 liter.

Metod för beredning

Förbered bryggningen från kakan och vattnet för Klassisk i receptet.

Destillera den resulterande substansen en gång. Späd destillatet till en styrka på 30 grader, häll det över granatäpplekärnorna och låt det stå på en sval, mörk plats i 5 dagar.

Destillera sedan tinkturen tillsammans med kornen, rena den, flaska den och återför den till ett svalt, mörkt rum för att uppnå full beredskap i en och en halv månad.

Feijoa chacha recept

Feijoa chacha recept

Denna något ovanliga dryck är mer typisk för abchazisk än georgisk destillering.

Förteckning över ingredienser

 1. Feijoa-kaka - 10 kg;

 2. Fryst fruktkött av feijoa - 250 g;

 3. Kallt kokt vatten - 20 liter.

Metod för beredning

En särskiljande egenskap vid beredningen av denna typ av dryck, vilket något komplicerar beredningsprocessen Grundrecept, det finns behov av ytterligare smaksättning.

För detta ändamål rekommenderas det att använda en destillator med en torr tank, i vilken den frysta massan av feijoa-frukt ska placeras före den andra destillationen.

Om du inte har en torr ångkokare i din enhet kan du lägga den frysta fruktköttet i en ostduk och hänga den i toppen av destillationsapparaten.

Hur man rengör chacha från lukten av aceton

För att rena georgisk pomace-brandy från skadliga föroreningar är det bäst att använda produkter av organiskt ursprung.

Till skillnad från oorganiska ämnen: kaliumpermanganat, aktivt kol, läsk etc., produkter av ekologiskt ursprung kommer inte att ha en negativ inverkan på dryckens smak och lukt.

 1. Skummad mjölk

  För att uppnå önskat resultat blandas druvsprit utspädd till en styrka på 45-55 grader med skummjölk i en mängd av 10 liter per 200 ml. Därefter måste destillatet förvaras i en vecka på en torr, mörk plats och omröras dagligen med en träspatel på morgonen och kvällen. När en vit fällning har fallit till botten av behållaren ska den renade produkten filtreras genom ett ostduksfilter, spädas med vatten och tappas på flaska.

  Hur man rengör chacha från lukten av aceton

 2. Rening av chacha med pinjenötter

  För att göra detta kastas 5 handfullar skalade nötter i en femlitersbehållare fylld med brandy. Därefter vilar drycken på en mörk plats i två veckor, varefter den filtreras, späds ut och tappas på flaska.

Om du använder de ovan nämnda reningsmetoderna kommer ditt destillat inte bara att bli av med den obehagliga lukten och behålla sina positiva organoleptiska egenskaper, utan också bli mycket mindre farligt för hälsan.

Uppdatering: 25.02.2017

Kategori: Brandy och konjak

Fel?