Hur man gör grappa hemma: kort och sött

Hur man gör grappa hemma: kort och sött

Grappa - Detta är en ganska okomplicerad version av druvbrännvinet från Italien. För att göra denna dryck hemma behöver du följande: en hembrännare (även känd som en destillator; teoretiskt sett är en klassisk kopparalambic att föredra), ett fat eller liknande behållare med tättslutande lock, ett ek- eller körsbärsfat, den klassiska triaden av vatten, socker och jäst och, om möjligt, din egen vingård... Låt oss börja med det sista.

Råvaror och deras beredning

Du kommer förmodligen att vara intresserad av att veta receptet på grappa för matlagning hemma, men faktum är att hela receptet kommer ner till vissa tekniska processer, som vi kommer att berätta om.

Först och främst bör man komma ihåg att det är bäst att använda lite omogna druvor för att göra grappa. Dess inneboende höga syrahalt kommer att göra din framtida drink mer smakrik och fyllig. Det är därför det är önskvärt att du själv kan bestämma vid vilken tidpunkt du ska skära ett mycket betydande antal druvklasar.

Därefter, om du inte vill få chacha eller chai istället för grappa raki, skurna druvor måste bli av med juice så noggrant som möjligt. Faktum är att äkta italiensk brandy inte tillverkas av hela bär, utan av den pressrester som erhålls efter att ha pressat ut saften som går till vin...

Hur man gör grappa hemma

Förberedelse av bryggningen

Nästa steg är att förbereda bryggningen från den resulterande druvkakan. För att göra detta måste det beredda materialet placeras i ett kärl eller någon annan rymlig behållare. Sedan, för en del av pomace, tillsätt 0,5 delar socker, 3 delar kokt vatten vid rumstemperatur, samt vinjäst med en hastighet av 10 gram per kilogram. Samtidigt, om du inte vill att din grappa ska vara märkbart bitter, lägg inte druvkammar i jäsningsbehållaren.

När 5-7 dagar efter läggning av materialet börjar innehållet i karet jäsa, behållaren ska vara tätt stängd med lock och överföras till en mörk plats i 2-3 veckor. Samtidigt måste den mogna brygden röras om två gånger om dagen för att hålla jästen "lock" regelbundet flyttas till botten av behållaren. Efter slutet av jäsningsprocessen rekommenderas det starkt att sila bryggan två gånger. Detta görs för att befria den framtida grappa från den ganska obehagliga lukten som erhålls genom destillering av skelett av druvklasar.

Destillation och det sista steget

När vi går vidare till destillationssteget bör det noteras att klassisk grappa genomgår denna procedur två gånger. Dessutom, under omdestillation, lämnar producenterna av drycken bara den mest doftande delen av den, erhållen i mitten av destillationsprocessen. Så att säga skära av "Huvudet" і "svansen" destillat.

De som vill tillaga grappa hemma har alltså tre alternativ.

  1. Var nöjd med en ungefärlig likhet med drycken, utan att bry dig om att separera den nödvändiga delen av den under den andra destillationen.

  2. Köp en mer komplex moonshine fortfarande och gör allt enligt reglerna.

  3. Skaffa en riktig kopparalambic, liknande de som används för att göra grappa från första stund.

I slutet av destillationen har du återigen 3 alternativ:

  1. Flaska omedelbart drycken och börja dricka den omedelbart.

  2. Infusera grappa med dina favoritfrukter, bär, rötter eller aromatiska örter i flera dagar eller till och med veckor innan du dricker.

  3. Ha tålamod och häll drycken i ett fat för ytterligare åldrande (i genomsnitt varar denna process från sex månader till ett och ett halvt till två år).

Sammanfattningsvis är det värt att notera att även den första upplevelsen av att göra hemlagad grappa inte kommer att göra dig besviken. Och erfarenheterna från den första destillationen kommer att förbättra kvaliteten på din dryck avsevärt i framtiden.

Uppdatering: 05.09.2015

Kategori: Brandy och konjak

Fel?