Calvados: 2 recept hemma från äpplen och päron

Calvados: 2 recept hemma från äpplen och päron

Att göra calvados hemma är inte ett genomförbart alternativ. I likhet med cognac, armagnac eller tequila har denna dryck strikta geografiska och råvarubegränsningar som är inskrivna i lagen.

Tom Vzboltai, kommer att berätta hur man gör äppel- eller äppelpäronkonjak hemma, vars produktionsteknik kommer att vara så nära som möjligt sina normandiska motsvarigheter.

Lär dig mer om calvados mer.

Läs innan du börjar

För att underlätta presentationen kommer de drycker som erbjuds din uppmärksamhet fortfarande att hänvisas till under det vanliga namnet "Hemlagad calvados". Låt oss börja med några varningar som hjälper dig att undvika direkt profanering och föra din hemlagade calvados så nära franska standarder som möjligt.

Först och främst, överge omedelbart den attraktiva idén att infusera vodka, alkohol eller moonshine på hackade äpplen. Vad man än säger, är calvados trots allt brandy, så det kräver obligatorisk destillering av de ursprungliga fruktråvarorna.

Om du gillar infusionsalternativet rekommenderar vi dessa länkar: Likörer, likörer och tinkturer.

Tänk sedan på att det är helt oacceptabelt att göra calvados enligt det röda schemat. Т.е., Äppelbrygd för calvados (liksom äppel- och päronbrygd) bör aldrig göras med odlad jäst eller med tillsats av socker.

Som du kan föreställa dig kommer denna omständighet också att hindra dig från att göra calvados från äppelkaka (förresten, praktiska normander gör något mycket originellt med tillbringad kaka: de torkar den och säljer den till kosmetiktillverkare).

Om du bestämmer dig för att bortse från vårt råd, med tanke på hastigheten och högre produktivitet i det röda systemet, kommer du att få vanligt, men inte utan nöje, moonshine från äpplen.

Calvados, å andra sidan, tillverkas uteslutande av äppeljuice jäst enligt det vita schemat, dvs. från äppeljuice.е., på naturlig vildjäst.

Och slutligen, med tanke på det inofficiella namnet på drycken - äppelbrandy - calvados Calvados måste lagras i minst två år på ekfat. Annars får du samma äppelbrandy av moonshine-klassen, men av bättre kvalitet än destillatet från kakan.

Recept för äppel calvados hemma

Detta enkla recept gör att du kan förbereda drycker som påminner om calvados, till exempel den berömda Calvados Pays d’Auge och något mindre prestigefylld AOC calvados.

Recept på calvados från äpplen

Vörten till calvados är gjord av ren juice utan några främmande tillsatser. I grund och botten är det fortfarande cider.

Samtidigt, när du uppskattar den önskade mängden av den framtida drycken, kom ihåg följande förhållande: för att producera en liter fyrtio graders calvados är det nödvändigt att destillera 14 liter cider gjord av 20 kilo äpplen.

När du väljer rätt äppelsorter för calvados, följ den klassiska Norman-formeln: bittersöta sorter med en liten tillsats av söta sorter - 70%, sura sorter - 20%, bittra sorter - 10%.

Det är mycket önskvärt att äpplena är små och har en märkbar arom. I det här fallet måste frukten plockas från trädet, t.е., vara något omogna.

När du har valt den önskade kombinationen av olika äppelsorter, låt frukten stå på en varm plats i ett par dagar för slutlig mognad.

Sedan, utan att tvätta frukten (annars förstör du den vilda jästen på huden), hacka den och lägg den under pressen; om arbetsmängden inte är särskilt stor kan du använda en vanlig juicepress...

Lämna den resulterande saften i en behållare täckt med gasbind och håll kakan i varmt vatten i en dag.

Därefter pressar du äppelmassan och häller den resulterande vätskan i saften; samtidigt är det viktigt att den inte överstiger 20% av den totala volymen.

När vörten börjar jäsa, avlägsna skummet från den och lägg den på en torr, mörk plats där den ska förvaras under en vattentätning vid en temperatur på 22-25 ° C.

Efter 3-6 dagar, när cidern äntligen lugnat ner sig, tar du försiktigt bort den från sedimentet och skickar den för destillering.

Calvados på päron

För att vara exakt kommer vi att prata om att göra en äpple-pärondrink, eftersom ren päroncalvados helt enkelt inte finns i naturen.

I allmänhet är tekniken för dess produktion praktiskt taget inte annorlunda än den klassiska. Det finns dock flera nyanser som vi kommer att berätta om.

Först av allt: äppel- och päronkonjak får endast framställas inom ramen för AOC calvados och Calvados Domfrontais, men i båda fallen används en enda destillering i kolonnbrännare. Om du använder dig av dubbel destillering kommer du följaktligen att röra dig något bort från kanonen.

För det andra: päron som används för beredning av drycken likställs med sura äpplen, så de bör ha en märkbar syrlighet. När du väljer frukt för att göra äppel- och päroncider kan du ersätta 20 % sura äpplen med en liknande mängd päron, vilket är acceptabelt enligt AOC Calvados-standarden, eller göra det enligt Calvados Domfrontais-standarden och ersätta sura och delvis bittersöta äpplen med päron, som utgör 30 till 50 % av den totala fruktmängden.

Och för det tredje Om du vill göra allt vetenskapligt, förbered äppel- och päroncider separat, destillera dem och blanda de resulterande alkoholerna i den proportion du vill ha.

Görs också av päron: likörer, Likörer, cider

Hur många gånger ska calvados destilleras?

Receptet hemma, och inte bara det, ger två möjligheter. Det första är, som i fallet med AOC calvados standard, att utföra en kontinuerlig enkel destillation med hjälp av en vertikal kolonn fortfarande.

Den andra möjligheten, som är mer acceptabel för oss, är en dubbeldestillation som utförs i en konventionell moonshine still (även om det idealiskt för dubbeldestillation av Calvados Pays d’Auge (destillationsapparater av koppar används) "konjak" alambics av typen Sharan).

Den första destillationen resulterar i en råsprit med en temperatur på 25-30 grader som är fullt användbar för vidare bearbetning.

Sekundär destillation av calvados innebär att den resulterande alkoholen separeras i fraktioner.

För det första kasseras 5-8% "huvuden".

Sedan vald "kropp", som kommer att bli den framtida calvados.

Utgångspunkten för svansfraktionen bör vara en minskning av styrkan hos den ursprungliga produkten under 40 grader.

I motsats till "huvuden", "svansar" Du kan spara dem för framtiden och tillsätta dem i en ny cider, precis innan du destillerar den.

Mittfraktionen bör spädas med destillerat vatten till önskad styrka (från fyrtio varv och högre) och sedan noggrant engagera sig i åldrandet av den resulterande alkoholen.

Åldrande av drycken och ytterligare rening av calvados hemma

Hur många gånger ska man destillera calvados

Det preliminära steget för att avsluta din äppelbrandy är beredningen av calvados-fatet (det är onödigt att säga att fatet måste vara ek).

Om du har att göra med en ny behållare ska den ångas, blötläggas i kallt vatten, sköljas sedan med en 20-graders alkohollösning och ångas igen.

På detta sätt kommer du att öka fatets vattenbeständighet, desinficera det och befria träet från överskott av tanniner.

Sedan, efter exemplet med de normandiska destillatörerna, bör du bränna behållaren från insidan, men detta är uppriktigt sagt för amatörer.

Att omvandla äpple Brandy Calvados ska lagras på fat i minst två år.

Om du har nerver av stål och järnuthållighet kan perioden ökas på obestämd tid. Samtidigt, efter två års åldrande, bör destillatet hällas i en äldre behållare så att dess smak och arombukett får den lugna mångsidighet som är inneboende i ädla drycker.

När det gäller små partier ung brandy är det tillåtet att insistera på det i glasbehållare på ekchips. Om den resulterande drycken verkar grumlig kan den rengöras genom att sila den genom ett ostduksfilter.

Uppdatering: 21.11.2016

Kategori: Brandy och konjak

Fel?