Vad är skillnaden mellan grappa och chacha? 9 skillnader

Vad är skillnaden mellan grappa och chacha? 9 skillnader

Vad är frågan

Grappa och chacha är starka alkoholhaltiga drycker som liknar naturen, men skiljer sig radikalt när det gäller de råvaror som används och produktionstekniken.

Vzboltai berättar varför grappa och chacha inte är samma sak.

Geografi

Grappa kommer från Italien, från dess norra del.

Chacha produceras i Georgien och Abchazien, och sedan 2011 har Georgien ett patent för det, precis som Frankrike har för cognac.

Råvaror

De vanligaste lokala druvsorterna används för framställning av grappa och chacha.

För grappa - trebbiano, moscato, brachetto, arneis, sauvignon blanc, chardonnay, nebbiolo, barbera och andra. Mestadels massa används - förbrukad kaka, stjälkar och frön. För premiumsorter kan pomace från produktion av elitviner med upp till 30% juice kvar användas. Först nyligen har grappa framställts av hela bär, men än så länge finns det bara sällsynta undantag.

För chacha - rkatsiteli i Georgien, isabella och kachich i Abchazien. Hela klasar av omogna druvor kan användas för destillering. Det beror på området - där druvor växer i överflöd görs chacha av dem.

Bearbetning av råvaror

I Italien behandlas fruktköttet med het vattenånga under tillverkningen av grappa, vilket mjukar upp det men också dödar de återstående jästkulturerna. Förberedd jäst måste tillsättas för att starta jäsningsprocessen.

Under tillverkningen av chacha späds pomacen med kallt vatten och jäsningsprocessen sker naturligt med hjälp av vildjäst.

Destillation

Under tillverkningen av grappa är proceduren att skära av huvud- och svansfraktionerna obligatorisk, vilket minskar mängden skadliga föroreningar i den färdiga drycken.

Detta görs inte för chacha, vilket gör dess arom och smak rikare, men innehållet av fuselolja och andra föroreningar är högre.

Åldring

Både grappa och chacha kan åldras i fat, men detta är inte ett obligatoriskt steg - det finns ingen minimiperiod för dessa drycker.

Grappa lagras på fat av fransk Limousin-ek, kastanj och vildkörsbär, och vissa producenter tillsätter dessutom chacha med örter och frukter.

Chacha lagras på kaukasiska ekfat, och inga utländska ingredienser är tillåtna - georgier skulle betrakta sådan chacha som förfalskad.

Klassificering

Det finns flera kategorier av lagring för grappa, som du kan läsa mer om nedan "här" (länk till grappa). Prover av olika kategorier skiljer sig mycket från varandra, så du kan ungefär förstå hur drycken kommer att vara genom beteckningen på etiketten.

Chacha lagras inte alltid, ofta får den bara dra i några veckor. Vissa producenter använder fat, men det finns inga specifika krav för lagringsperioden. Därför återstår det att tro på uttalandena på etiketten.

Blandning

Grappa blandas oftast - spritdrycker från olika satser eller olika lagringsår blandas. Förutom att blandningen ger en mängd olika egenskaper gör den att grappans stil och kvalitet förblir densamma år efter år.

Chacha blandas inte, så prover från olika partier skiljer sig ofta från varandra.

Styrka

Grappans styrka varierar från 36% till 55%, och det beror mest på åldringskategorin.

Styrkan på chacha beror på producenten. Chacha från fabriken har en styrka på 40-45%, medan små eller privata producenter kan producera en dryck med en styrka på upp till 70%.

Hur man dricker

Grappa fungerar ofta som en digestif, den fyller pausen när man byter rätter och dricks på egen hand. Det används ofta i matlagning, cocktails tillagas på grundval av det.

Chacha är en perfekt matchning för hjärtliga georgiska rätter, ostar, frukt och grillat kött. Den dricks inte ofta, eftersom den milda smaken gör att alkoholen nästan inte känns - du kan bli berusad snabbt.

Slutsats

Trots alla sina likheter är grappa och chacha varandras motsatser. Grappa är en elegant och sofistikerad dryck som passar även för viktiga tillfällen. Chacha är ljust och uttrycksfullt, lämpligt för vänliga sammankomster och friluftsliv.

Uppdatering: 29.06.2021

Kategori: Brandy och konjak

Fel?